Google PageRank

Hogyan készítsünk könnyen átlátható honlapot?

2010.05.22. 18:13 :: szigetlakó

Hogyan készítsünk könnyen átlátható honlapot?


A szöveg háttere és a betűk színe:
A szöveg háttere és betűi legyenek nagyon eltérő színűek. A fekete alapon fehér a legjobb. Itt nem az e lényeg, hogy dizájnos legyen, hanem hogy nagyon könnyen el tudja olvasni a látogató.

Betűtípus:
Legyen ez is olyan, amihez a legtöbb ember hozzá van szokva. Olyan, amilyen a legtöbb könyvben, újságban található.

Keskeny szöveg:
A szöveg ne legyen szélesebb 60 karakternél. A látogató eltévesztheti a sort és kizökkenhet az olvasásból.

Szellős szöveg:
Hogy ezt a problémát még inkább kiküszöböljük, tegyünk 4-5 soronként egy üres sort a szövegbe. Legyen szellős a szöveg.

Kiemelések:
Az oldalon használjunk vastag betűket, nagyobb betűméretet, kiemeléseket a háttérszín megváltoztatásával, színes betűket. Nagyon hatásosak a bekeretezett szövegek.

Listák:
Használjunk listákat. Ezeket szinte mindig elolvassák az emberek. A lista egyfajta összefoglaló és mivel az internetező gyakran rohan, csak az összefoglalókat olvassa el. A lényeges dolgokat foglaljuk össze egy listán.

Linkek:
Csak a legszükségesebbet használjuk, mert elkalandozik az olvasónk, az oldalunkról.

Képek:
Rakjunk oldalunkra a témához illő képet. A képnek adjunk jó nevet. Linkelhetjük is. A kép aláírt szöveg nézőpontba kerül.

Internetes kifejezéseket, weblap szerkesztés

 

Címkék: linkek szöveg honlap betűtípus

Hogyan állítsuk össze a honlapunk szövegét?

2010.05.22. 18:11 :: szigetlakó

Hogyan állítsuk össze a honlapunk szövegét?


Grafikus tömb:

Design. Feladata az, hogy a látogatókat látványosan odacsalogassa, megragadja figyelmüket, amint megpillantják. Azt is csinálhatod, hogy eleinte nem használsz grafikai elemeket, ezt egy későbbi fejlesztéssel pótolhatod.

Főcím / Alcím:

Kezdjük a honlap szövegét egy ütős, figyelemfelkeltő főcímmel. Ezt írjuk lényegesen nagyobb betűvel, és ha lehet, akkor vastagítva, mint a többi szöveget. Ezután legyen egy alcím kisebb betűkkel, mint a főcím, de még mindig nagyobb, mint a szöveg. Vagy írjuk más színnel. A főcím célja, hogy gyorsan felkeltse a figyelmet. Az alcím pedig kicsit bővebben elmagyarázza a főcímet.

A vezércikk / ígérő tömb:
A tömb erőteljes hasznot ígér az érdeklődőknek. Nagyon fontos mindjárt a kezdeteknél a címben szereplő hasznot bátran kimondani. Egy rendkívül izgató haszonról beszél. Ezen múlik tovább olvassák-e az oldaladat.

Az ajánlólevél / vevővélemény / hitelesítési információk:
Az után az ígéret után, amelyet a vezércikk tömbbe tettél, az érdeklődők még kételkednek abban, hogy képes vagy-e teljesíteni mindezt. A vevővélemények ajánlólevelek bizonyítani fogják, hogy az ígéreteid valóban pontosak és elérhetőek bárki számára.

Az információs tömb:
Itt az üzleti területedről beszélsz, ahonnan terméked és szolgáltatásod származik…Ez a tömb egy kis bevezetéssel szolgál a tárggyal kapcsolatosan, és beszél e terület problémáiról, vagyis felébreszted a problématudatot.

Záró gondolat:
Pármondatban összefoglalni, milyen haszna lesz az olvasónak a további információ kérés esetén. Felszólítani az információkérésre.

Információkérés:
A weblapon megjelenő információk felkeltik az érdeklődését, akkor az olvasó megadja az adatait. Ezért a végére mindenképpen tedd be az információkérés

Ehhez mindenképpen kellenek információs levelek. Ezekkel tájékoztassuk az érdeklődőt a többi tudnivalóról..

Termékismertető és Regisztráció lehetősége:

Termékismertetőt és regisztrációs oldalt adhatunk meg, de nagyon kicsi a valószínűsége az azonnali vásárlásnak. Ezért célszerű mindkettőt az információs leveleken is elhelyezni. Gyakorlatban a kialakított tervünk dönti el, hogy hol alkalmazzuk.

Internetes kifejezéseket, weblap szerkesztés.

Szerkessze meg saját honlapját Ön is!

Címkék: regisztráció információk grafikus tömb főcím információs termékismertető vezércikk ajánlólevél alcím ígérő vevővélemény hitelesítési

Hogyan olvas weblapot az internetező?

2010.05.22. 18:02 :: szigetlakó

Hogyan olvas weblapot az internetező?


  Weblapon az internetezők nem kezdik el az elején és nem olvassák folyamatosan a szöveget. Nem olvasnak, hanem pásztáznak. A weboldaloldal tetején kezdik az olvasást és végigfuttatják a tekintetüket az oldalon (jobbról balra, fentről le, képek alatt, kép mellett jobbra). Egy nehezen olvasható szöveg - legyen az akármilyen meggyőző és érdekes - sok látogatót elriaszt. Ha nem olvassák el, akkor pedig biztos, hogy nem lesz belőlük érdeklődő. Ennek megfelelően kell megtervezni a honlap szövegét.

   Ha az egész oldal szövege ugyan olyan méretű, ugyanolyan színű, akkor véletlenszerűen olvasgatnak bele a szövegbe, hátha találnak valamit, ami felkelti az érdeklődésüket. Rendkívül fontos, hogy a honlapja szövegét könnyen olvashatóvá és áttekinthetővé tegye. Egy jól elkészített értékesítési honlap( weblap) nem engedi elbarangolni a látogatót, hanem végigvezeti egy nagyon is tudatosan megtervezett folyamaton.

Internetes kifejezéseket, weblap szerkesztés.

Címkék: weboldal internet szöveg honlap weblap grafikus mappa

Internetes alapfogalmak

2010.05.22. 17:39 :: szigetlakó

Internetes alapfogalmak


Érdemes tisztában lenned az Internet világában néhány alapfogalommal, hogy egy nyelven tudjunk beszélni. Ilyenek a weblap, weboldal, honlap, webcím, könyvtár, alkönyvtár, mappa, almappa, email-cím, linkek.

- Honlap, webhely,   weblap és weboldal: Egy vagy több webes forrásból származó információk összessége, amelyet egyidejű feldolgozásra szánnak, és egy egyszeri URI határoz meg. Jobban mondva, egy weblap egy webes forrás, amely további webes forrásokat foglalhat magába egyetlen közös egységként való feldolgozásra.

- Fájl, fájlnév: Valamilyen - a számítógépen tárolt- dokumentum neve. Ha egy szövegszerkesztővel írunk egy szöveget és elmentjük a gépünkre, akkor azt egy alkönyvtárba tesszük, elnevezve. Ez a név lesz a fájl neve, például dokumentum1.doc.  A weblapkészítéskor úgynevezett HTML fájlokkal fogunk dolgozni, tehát lesz index.htm (ez lesz a weblapunk főoldala), lesz pl. kerdesek.htm, info.htm, tetszőlegesen elnevezett.htm, végű fájlok. Ezeket vagy egy web szerkesztő programmal, vagy a GDI beépített web szerkesztőjével hozzuk létre, ez utóbbi esetben nem is tárolódnak a mi gépünkön, hanem közvetlenül a web tárhelyünkre kerülnek. A képek is fájlokban tárolódnak, a leggyakoribb típusai a JPG és a GIF fájlok. Ezeket is tetszőlegesen nevezhetjük el, a meglevő képeket is átnevezhetjük, valamint képszerkesztő programokkal kivághatunk részeket, átméretezhetjük őket, és elmenthetjük pl. fejlec.jpg, illusztracio.jpg, stb. fájlnevekre. (Képszerkesztő programokat is találunk az Interneten, letölthetjük és telepíthetjük a gépünkre.)

A képeket a weblapok dekorálására, illusztrálására, képekkel ellátására és még egy csomó célra használhatjuk. Képeket a digitális kameránkkal, rajzolóprogramokkal és egyéb módszerekkel hozhatunk létre, de az Internetről is tölthetünk le mindenfélét. Ha valahol találunk egy megfelelő képet, jobb egérgombbal a Kép mentése másként… (vagy más böngészőkben egy ehhez hasonló) paranccsal tudjuk a gépünkre menteni. Képek keresésére a Google Képkeresője az egyik legjobb, ezt a www.google.com oldalon a bal felső sarokban a Képek linkre kattintva érjük el. Kulcsszavakat beírva kikeresi azokat a weblapokat, amelyeken feltételezhető, hogy olyasmi témájú kép van, mint amit kulcsszónak beírtunk. (Ezt a szövegkörnyezetéből próbálja kitalálni, m agába a képbe nem lát bele.)

- Alkönyvtár, mappa, almappa: a gépünkön a fájlok mappákba vannak rendezve, sőt, általában mappában mappa, és abban is mappa található. A fájlok rendszerezéséhez fontos, hogy rendet tartsunk a gépünkön és mindent a megfelelő témakör mappájába tegyünk, illetve nyissunk mindig új mappát egy-egy új témakörnek, mert különben előbb-utóbb belekavarodunk abba, hogy mit hová tettünk és hol fogjuk megtalálni. Ha rend van, akkor minden sokkal egyszerűbb lesz.

- Webcím: Egy olyan http://www. … kezdetű betűsorozat, amit egy web böngésző (Internet Explorer, FireFox, Mozilla, stb.) címsorába beírva egy adott weblap fog megjelenni.  A webcím azonosítja azt az oldalt. Ha ezt a webcímet megadjuk valakinek (pl. elküldjük emailben, beleírjuk egy internetes apróhirdetésbe, …), az a valaki ugyanazt fogja látni a böngészőjében, mint mi, amikor ezt beírtuk.

A www.akármi.hu, www.akármi.com,www.akármi.ws, … az úgynevezett domain név (ahol az akármi a tényleges cégnév vagy bármilyen szöveg). Egy webcím a domain névből és esetleg a mögötte levő /fájlnév.htm (esetleg .html, .php vagy egyéb végződéssel is előfordul) vagy /alkönyvtárnév részekből vagy ezek kombinációiból,valamint további paraméterekből állhatnak

A lényeg az, hogy ezeket a webcímeket nagyon pontosan kell használnunk, mert egyetlen betű vagy jel elütése, kihagyása vagy egy felesleges szóköz esetén már nem fog bejönni a kívánt weboldal, helyette hibaüzenetet kapunk. A webcímeket lehetőleg ne begépeléssel vigyük át az egyik helyről a másikra, mert abból csak elgépelés lesz, hanem használjuk a vágólapot, a Szerkesztés|Másolás és a Szerkesztés|Beillesztés parancsokat. Ugyanezt egy szövegrész kijelölésével és jobb egérgombbal történő kattintással is elérhetjük, a megjelenő menüben a Másolás parancsot választva (ezzel a vágólapra másoltuk a kijelölt szöveget), majd máshol a kívánt helyre kattintva, jobb egérgombbal kattintásra feljövő menüből a Beillesztés parancsot választva. Ekkor a vágólapról a szöveg bekerül a kurzorhoz.

- Email-cím: Elektronikus levelezéshez használt cím, ne keverjük össze a webcímmel, amely egy weblapot azonosít. Az email címben @ található. Ezekre a címekre tudsz email-t, elektronikus levelet küldeni, illetve a saját címeden tudod fogadni mások leveleit. Az maileket olvashatod egy webes felületen, egy weblapon, az email címeddel és az email címedhez tartozó jelszavaddal belépve), vagy ha haladóbb vagy, beállíthatod a POP3 leveleződet (pl. Outlook Express) arra, hogy a email postafiókodat is letöltse a gépedre.

- Linkek: A weblapokon szereplő olyan szövegek, képek, amelyek kattintásra egy másik webcímre visznek. Ezeknek a létrehozására a web szerkesztő megfelelő funkcióját használjuk, az egyik jellemzője a szöveg vagy kép, amelyre kattintani fog a látogató, a másik pedig az a webcím, amelyre ugrik a böngésző a kattintás hatására. Ez a webcím lehet a Bemutatórendszered hosszú címe, vagy egy másik weblap címe. Remélem, ezekkel az alapfogalmakkal már tisztában voltál, vagy ha mégsem, akkor ez a kis áttekintés hasznos.

Sem a teljes körűségre, sem a teljes pontosságra nem törekedtem, inkább csak egy általános ismertetésre, amely az esetek nagy részében használható és elegendő lesz.

Most a Fájl, fájlnév, alkönyvtár, mappa, almappa, webcím, email-cím, linkek, internetes kifejezéseket néztük meg.

Internetes kifejezéseket, weblap szerkesztés.

Szerkessze meg saját honlapját!

Címkék: linkek email cím fájl mappa webcím alkönyvtár fájlnév almappa

Internetes kifejezéseket, weblap szerkesztés, linkek

2010.03.14. 18:38 :: szigetlakó

Internetes kifejezések:


Érdemes tisztában lenned az Internet világában néhány alapfogalommal, hogy egy nyelven tudjunk beszélni. Ilyenek a weblap, weboldal, honlap, webcím, könyvtár, alkönyvtár, mappa, almappa, email-cím, linkek.

Honlap, webhely, weblap és weboldal: Egy vagy több webes forrásból származó információk összessége, amelyet egyidejű feldolgozásra szánnak, és egy egyszeri URI határoz meg.

Fájl, fájlnév: Valamilyen - a számítógépen tárolt- dokumentum neve. Ha egy szövegszerkesztővel írunk egy szöveget és elmentjük a gépünkre, akkor azt egy alkönyvtárba tesszük, elnevezve.

A képeket a weblapok dekorálására, illusztrálására, képekkel ellátására és még egy csomó célra használhatjuk. Képeket a digitális kameránkkal, rajzolóprogramokkal és egyéb módszerekkel hozhatunk létre, de az Internetről is tölthetünk le mindenfélét.

Alkönyvtár, mappa, almappa: a gépünkön a fájlok mappákba vannak rendezve, sőt, általában mappában mappa, és abban is mappa található.

Webcím: A webcím azonosítja a weboldalt. Egy webcím a domain névből és esetleg a mögötte levő /fájlnév, vagy /alkönyvtárnév részekből vagy ezek kombinációiból,valamint további paraméterekből állhatnak

Email-cím: Elektronikus levelezéshez használt cím, ne keverjük össze a webcímmel, amely egy weblapot azonosít. Az email címben @ található.

Linkek: A weblapokon szereplő olyan szövegek, képek, amelyek kattintásra egy másik webcímre visznek.

Internetes alapfogalmak.

Hogyan olvas weblapot az internetező?


Az internetezők nem kezdik el az elején és nem olvassák folyamatosan a szöveget. Nem olvasnak, hanem pásztáznak. Ha nem olvassák el, akkor pedig biztos, hogy nem lesz belőlük érdeklődő. Ennek megfelelően kell megtervezni a honlap szövegét.

Hogyan olvas weblapot az internetező.

Hogyan állítsuk össze a honlapunk szövegét?


Grafikus tömb:
Design. Feladata az, hogy a látogatókat látványosan odacsalogassa.


Főcím / Alcím: Kezdjük a honlap szövegét egy ütős, figyelemfelkeltő főcímmel.  Az alcím pedig kicsit bővebben elmagyarázza a főcímet.

A vezércikk / ígérő tömb:
A tömb erőteljes hasznot ígér az érdeklődőknek.

Az ajánlólevél / vevővélemény / hitelesítési információk: A vevővélemények ajánlólevelek bizonyítani fogják, hogy az ígéreteid valóban pontosak és elérhetőek bárki számára.

Az információs tömb: Itt az üzleti területedről beszélsz, ahonnan terméked és szolgáltatásod származik…Ez a tömb egy kis bevezetéssel szolgál a tárggyal kapcsolatosan, és beszél e terület problémáiról, vagyis felébreszted a problématudatot.

Záró gondolat: Pármondatban összefoglalni, milyen haszna lesz az olvasónak a további információ kérés esetén. Felszólítani az információkérésre.

Információkérés: A weblapon megjelenő információk felkeltik az érdeklődését, akkor az olvasó megadja az adatait.

Termékismertető és Regisztráció lehetősége: Termékismertetőt és regisztrációs oldalt adhatunk meg.

Hogyan állítsuk össze a honlapunk szövegét.

 Hogyan készítsünk könnyen átlátható honlapot?


A szöveg háttere és a betűk színe:
A szöveg háttere és betűi legyenek nagyon eltérő színűek.

Betűtípus: Olyan, amilyen a legtöbb könyvben, újságban található.

Keskeny szöveg: A szöveg ne legyen szélesebb 60 karakternél.

Szellős szöveg:  Legyen szellős a szöveg.

Kiemelések: Az oldalon használjunk vastag betűket, nagyobb betűméretet, kiemeléseket a háttérszín...

Listák: Használjunk listákat. A lényeges dolgokat foglaljuk össze egy listán.

Linkek: Csak a legszükségesebbet használjuk, mert elkalandozik az olvasónk, az oldalunkról.

Képek: Rakjunk oldalunkra a témához illő képet.

Hogyan készítsünk könnyen átlátható honlapot.

 

Címkék: weboldal linkek regisztráció szöveg honlap könyvtár weblap információk tömb mappa információs termékismertető betűtípus webcím ajánlólevél vevővélemény hitelesítési