Google PageRank

Internetes kifejezéseket, weblap szerkesztés, linkek

2010.03.14. 18:38 :: szigetlakó

Internetes kifejezések:


Érdemes tisztában lenned az Internet világában néhány alapfogalommal, hogy egy nyelven tudjunk beszélni. Ilyenek a weblap, weboldal, honlap, webcím, könyvtár, alkönyvtár, mappa, almappa, email-cím, linkek.

Honlap, webhely, weblap és weboldal: Egy vagy több webes forrásból származó információk összessége, amelyet egyidejű feldolgozásra szánnak, és egy egyszeri URI határoz meg.

Fájl, fájlnév: Valamilyen - a számítógépen tárolt- dokumentum neve. Ha egy szövegszerkesztővel írunk egy szöveget és elmentjük a gépünkre, akkor azt egy alkönyvtárba tesszük, elnevezve.

A képeket a weblapok dekorálására, illusztrálására, képekkel ellátására és még egy csomó célra használhatjuk. Képeket a digitális kameránkkal, rajzolóprogramokkal és egyéb módszerekkel hozhatunk létre, de az Internetről is tölthetünk le mindenfélét.

Alkönyvtár, mappa, almappa: a gépünkön a fájlok mappákba vannak rendezve, sőt, általában mappában mappa, és abban is mappa található.

Webcím: A webcím azonosítja a weboldalt. Egy webcím a domain névből és esetleg a mögötte levő /fájlnév, vagy /alkönyvtárnév részekből vagy ezek kombinációiból,valamint további paraméterekből állhatnak

Email-cím: Elektronikus levelezéshez használt cím, ne keverjük össze a webcímmel, amely egy weblapot azonosít. Az email címben @ található.

Linkek: A weblapokon szereplő olyan szövegek, képek, amelyek kattintásra egy másik webcímre visznek.

Internetes alapfogalmak.

Hogyan olvas weblapot az internetező?


Az internetezők nem kezdik el az elején és nem olvassák folyamatosan a szöveget. Nem olvasnak, hanem pásztáznak. Ha nem olvassák el, akkor pedig biztos, hogy nem lesz belőlük érdeklődő. Ennek megfelelően kell megtervezni a honlap szövegét.

Hogyan olvas weblapot az internetező.

Hogyan állítsuk össze a honlapunk szövegét?


Grafikus tömb:
Design. Feladata az, hogy a látogatókat látványosan odacsalogassa.


Főcím / Alcím: Kezdjük a honlap szövegét egy ütős, figyelemfelkeltő főcímmel.  Az alcím pedig kicsit bővebben elmagyarázza a főcímet.

A vezércikk / ígérő tömb:
A tömb erőteljes hasznot ígér az érdeklődőknek.

Az ajánlólevél / vevővélemény / hitelesítési információk: A vevővélemények ajánlólevelek bizonyítani fogják, hogy az ígéreteid valóban pontosak és elérhetőek bárki számára.

Az információs tömb: Itt az üzleti területedről beszélsz, ahonnan terméked és szolgáltatásod származik…Ez a tömb egy kis bevezetéssel szolgál a tárggyal kapcsolatosan, és beszél e terület problémáiról, vagyis felébreszted a problématudatot.

Záró gondolat: Pármondatban összefoglalni, milyen haszna lesz az olvasónak a további információ kérés esetén. Felszólítani az információkérésre.

Információkérés: A weblapon megjelenő információk felkeltik az érdeklődését, akkor az olvasó megadja az adatait.

Termékismertető és Regisztráció lehetősége: Termékismertetőt és regisztrációs oldalt adhatunk meg.

Hogyan állítsuk össze a honlapunk szövegét.

 Hogyan készítsünk könnyen átlátható honlapot?


A szöveg háttere és a betűk színe:
A szöveg háttere és betűi legyenek nagyon eltérő színűek.

Betűtípus: Olyan, amilyen a legtöbb könyvben, újságban található.

Keskeny szöveg: A szöveg ne legyen szélesebb 60 karakternél.

Szellős szöveg:  Legyen szellős a szöveg.

Kiemelések: Az oldalon használjunk vastag betűket, nagyobb betűméretet, kiemeléseket a háttérszín...

Listák: Használjunk listákat. A lényeges dolgokat foglaljuk össze egy listán.

Linkek: Csak a legszükségesebbet használjuk, mert elkalandozik az olvasónk, az oldalunkról.

Képek: Rakjunk oldalunkra a témához illő képet.

Hogyan készítsünk könnyen átlátható honlapot.

 

komment

Címkék: weboldal linkek regisztráció szöveg honlap könyvtár weblap információk tömb mappa információs termékismertető betűtípus webcím ajánlólevél vevővélemény hitelesítési

süti beállítások módosítása