Google PageRank

Internetes alapfogalmak

2010.05.22. 17:39 :: szigetlakó

Internetes alapfogalmak


Érdemes tisztában lenned az Internet világában néhány alapfogalommal, hogy egy nyelven tudjunk beszélni. Ilyenek a weblap, weboldal, honlap, webcím, könyvtár, alkönyvtár, mappa, almappa, email-cím, linkek.

- Honlap, webhely,   weblap és weboldal: Egy vagy több webes forrásból származó információk összessége, amelyet egyidejű feldolgozásra szánnak, és egy egyszeri URI határoz meg. Jobban mondva, egy weblap egy webes forrás, amely további webes forrásokat foglalhat magába egyetlen közös egységként való feldolgozásra.

- Fájl, fájlnév: Valamilyen - a számítógépen tárolt- dokumentum neve. Ha egy szövegszerkesztővel írunk egy szöveget és elmentjük a gépünkre, akkor azt egy alkönyvtárba tesszük, elnevezve. Ez a név lesz a fájl neve, például dokumentum1.doc.  A weblapkészítéskor úgynevezett HTML fájlokkal fogunk dolgozni, tehát lesz index.htm (ez lesz a weblapunk főoldala), lesz pl. kerdesek.htm, info.htm, tetszőlegesen elnevezett.htm, végű fájlok. Ezeket vagy egy web szerkesztő programmal, vagy a GDI beépített web szerkesztőjével hozzuk létre, ez utóbbi esetben nem is tárolódnak a mi gépünkön, hanem közvetlenül a web tárhelyünkre kerülnek. A képek is fájlokban tárolódnak, a leggyakoribb típusai a JPG és a GIF fájlok. Ezeket is tetszőlegesen nevezhetjük el, a meglevő képeket is átnevezhetjük, valamint képszerkesztő programokkal kivághatunk részeket, átméretezhetjük őket, és elmenthetjük pl. fejlec.jpg, illusztracio.jpg, stb. fájlnevekre. (Képszerkesztő programokat is találunk az Interneten, letölthetjük és telepíthetjük a gépünkre.)

A képeket a weblapok dekorálására, illusztrálására, képekkel ellátására és még egy csomó célra használhatjuk. Képeket a digitális kameránkkal, rajzolóprogramokkal és egyéb módszerekkel hozhatunk létre, de az Internetről is tölthetünk le mindenfélét. Ha valahol találunk egy megfelelő képet, jobb egérgombbal a Kép mentése másként… (vagy más böngészőkben egy ehhez hasonló) paranccsal tudjuk a gépünkre menteni. Képek keresésére a Google Képkeresője az egyik legjobb, ezt a www.google.com oldalon a bal felső sarokban a Képek linkre kattintva érjük el. Kulcsszavakat beírva kikeresi azokat a weblapokat, amelyeken feltételezhető, hogy olyasmi témájú kép van, mint amit kulcsszónak beírtunk. (Ezt a szövegkörnyezetéből próbálja kitalálni, m agába a képbe nem lát bele.)

- Alkönyvtár, mappa, almappa: a gépünkön a fájlok mappákba vannak rendezve, sőt, általában mappában mappa, és abban is mappa található. A fájlok rendszerezéséhez fontos, hogy rendet tartsunk a gépünkön és mindent a megfelelő témakör mappájába tegyünk, illetve nyissunk mindig új mappát egy-egy új témakörnek, mert különben előbb-utóbb belekavarodunk abba, hogy mit hová tettünk és hol fogjuk megtalálni. Ha rend van, akkor minden sokkal egyszerűbb lesz.

- Webcím: Egy olyan http://www. … kezdetű betűsorozat, amit egy web böngésző (Internet Explorer, FireFox, Mozilla, stb.) címsorába beírva egy adott weblap fog megjelenni.  A webcím azonosítja azt az oldalt. Ha ezt a webcímet megadjuk valakinek (pl. elküldjük emailben, beleírjuk egy internetes apróhirdetésbe, …), az a valaki ugyanazt fogja látni a böngészőjében, mint mi, amikor ezt beírtuk.

A www.akármi.hu, www.akármi.com,www.akármi.ws, … az úgynevezett domain név (ahol az akármi a tényleges cégnév vagy bármilyen szöveg). Egy webcím a domain névből és esetleg a mögötte levő /fájlnév.htm (esetleg .html, .php vagy egyéb végződéssel is előfordul) vagy /alkönyvtárnév részekből vagy ezek kombinációiból,valamint további paraméterekből állhatnak

A lényeg az, hogy ezeket a webcímeket nagyon pontosan kell használnunk, mert egyetlen betű vagy jel elütése, kihagyása vagy egy felesleges szóköz esetén már nem fog bejönni a kívánt weboldal, helyette hibaüzenetet kapunk. A webcímeket lehetőleg ne begépeléssel vigyük át az egyik helyről a másikra, mert abból csak elgépelés lesz, hanem használjuk a vágólapot, a Szerkesztés|Másolás és a Szerkesztés|Beillesztés parancsokat. Ugyanezt egy szövegrész kijelölésével és jobb egérgombbal történő kattintással is elérhetjük, a megjelenő menüben a Másolás parancsot választva (ezzel a vágólapra másoltuk a kijelölt szöveget), majd máshol a kívánt helyre kattintva, jobb egérgombbal kattintásra feljövő menüből a Beillesztés parancsot választva. Ekkor a vágólapról a szöveg bekerül a kurzorhoz.

- Email-cím: Elektronikus levelezéshez használt cím, ne keverjük össze a webcímmel, amely egy weblapot azonosít. Az email címben @ található. Ezekre a címekre tudsz email-t, elektronikus levelet küldeni, illetve a saját címeden tudod fogadni mások leveleit. Az maileket olvashatod egy webes felületen, egy weblapon, az email címeddel és az email címedhez tartozó jelszavaddal belépve), vagy ha haladóbb vagy, beállíthatod a POP3 leveleződet (pl. Outlook Express) arra, hogy a email postafiókodat is letöltse a gépedre.

- Linkek: A weblapokon szereplő olyan szövegek, képek, amelyek kattintásra egy másik webcímre visznek. Ezeknek a létrehozására a web szerkesztő megfelelő funkcióját használjuk, az egyik jellemzője a szöveg vagy kép, amelyre kattintani fog a látogató, a másik pedig az a webcím, amelyre ugrik a böngésző a kattintás hatására. Ez a webcím lehet a Bemutatórendszered hosszú címe, vagy egy másik weblap címe. Remélem, ezekkel az alapfogalmakkal már tisztában voltál, vagy ha mégsem, akkor ez a kis áttekintés hasznos.

Sem a teljes körűségre, sem a teljes pontosságra nem törekedtem, inkább csak egy általános ismertetésre, amely az esetek nagy részében használható és elegendő lesz.

Most a Fájl, fájlnév, alkönyvtár, mappa, almappa, webcím, email-cím, linkek, internetes kifejezéseket néztük meg.

Internetes kifejezéseket, weblap szerkesztés.

Szerkessze meg saját honlapját!

komment

Címkék: linkek email cím fájl mappa webcím alkönyvtár fájlnév almappa

süti beállítások módosítása